نگاهی به عملکرد تیم ملی والیبال کشورمان در مرحله مقدماتی لیگ جهانی 2014؛ رویایی که رنگ واقعیت گرفت.
حدیثه حبیبی- پایگاه اطلاع رسانی والیبال ایران؛ مردان تیم ملی والیبال کشورمان در دومین سال حضور خود در مسابقات لیگ جهانی والیبال شگفتی دوره قبل را تکمیل و با شکست تیم های بزرگ برزیل، ایتالیا و لهستان بدون دردسر عازم فلورانس ایتالیا شدند. مرحله مقدماتی اگرچه با تلخی آغاز و با دوشکست متوالی مقابل لهستان ظاهرا تلخ به پایان رسید، اما صعود تیم کشورمان به مرحله نهایی آن هم مقتدرانه و از دو هفته پیش از پایان مسابقات به اندازه تمام تاریخ والیبال کشورمان شیرین بود.
در واقع لیگ جهانی والیبال 2014 برای ایران از نهم خردادماه و با دلواپسی ! آغاز شد. تازه وارد بودن کواچ، جای خالی ولاسکو و گروه سخت ایران در کنار انتظارات بالای مردمی کار بلند قامتان کشورمان را دشوار می نمود. کواچ جوان و کم تجربه که آمده بود تا با ایران اولین سکان یک تیم ملی را بدست بگیرد دیر به تیم ملحق شد خیلی دیر. تنها در فاصله 20 روز مانده به شروع مسابقات. ایران به انتخاب فدراسیون جهانی در گروه یک نامش را در کنار ابرقدرت های والیبال جهان می دید. اگرچه قرارگرفتن جزو 8 تیم برتر یک تورنمنت 28 تیمی برای ایران تازه به جمع بزرگان وارد شده به تنهایی افتخار محسوب می شد اما همین کافی نبود و مردان والیبال ایران برای سربلندی در این مسابقات ایتالیا، برزیل و لهستان را در پیش داشتند.
*دوگانه اول؛ ایتالیا – ایران ، نمایشی دست و پا بسته و تیغ تیز انتقادات
تیم کشورمان در اولین قدم باید به مصاف ایتالیا می رفت. همان آتزوری بزرگ که با قبول شکست مقابل کشورمان، ناخواسته حال و هوای لیگ جهانی 2013 را برای والیبال ایران دگرگون کرد و رنگ خودباوری به روی این بلند مردان آسیایی پاشید. ایران سال گذشته چهار امتیاز از خاک ایتالیا غنیمت گرفته بود و انتظارات مردم بازهم به اندازه همان چهار امتیاز بود. قهرمان آسیا پس از یک اردوی اروپایی قدم به تریسته گذاشت تا مشت بسته کواچ برای مردم ایران باز شود و از سرمربی جدید کشورمان برای مردمی که هنوز در حسرت جالی ولاسکو بودند رونمایی شود.
بازخرداد، اینبار نهم. بازی شروع شد. پس از 3 سال حالا چهره ای جدید کنار نیکمت تیم ایران ایستاده بود. اسلوبودان کواچ صرب که هیچ شباهتی به پیرمرد آرژانتینی نداشت. شروع ایران پر حرف و حدیث بود. استفاده از عبادی پور و فائزی جوان که برای اولین بار پیراهن تیم ملی را به تن می کردند. نمایش نامطلوب و سردرگم ، تعویض های نامطمئن و بدون کاربرد، دست به دست هم داد و شروعی ناخوشایند برای کشورمان رقم زد. ایران هم در سرویسی که کواچ از آن به عنوان نقطه قوت تیمش نام برده بود و هم در دریافت بسیار ضعیف ظاهر شد و مدافعین ایران هم نمایش قابل قبولی نداشتند تا نگاه نگران کاپیتان معروف خبر از تفاوت این تیم با جنگجویان سال گذشته بدهد. در نهایت دو شکست متوالی 3 بر صفر مقابل مدعیان لاجوردی پوش شد دستاورد دوگانه اول ایران تا کم طاقتان وارد میدان شوند، نگرانی ها به خشم تبدیل و قلم ها چرخش کند. مردم از جای خالی ولاسکو می گفتند و برخی از ناکارآمدی انتخاب فدراسیون اما در این میان شایعه تبانی ولاسکو و تلاش وی برای قرار گرفتن ایران در گروه یک به جای آرژانتین، چهره موفق ترین ورزش گروهی ایران را خدشه دار کرد.
* برزیل - ایران، تاریخ سازی در سائوپائولو...
پس از آن والیبال ایران در سکوت و نگرانی به برزیل سفر کرد و در همسایگی ملی پوشان فوتبال کشورمان اردو زد. تا برای اولین بار در برزیل رودروی پرافتخارترین تیم جهان قرار بگیرد. خیلی از علاقمندان پیش از شروع بازی جمله "چیزی از ارزش های ما کم نشد" را برای دوگانه ایران مقابل برزیل هم پیش بینی کرده بودند. اما نه این همه ی توان والیبال ما نبود. امید به لیگ جهانی برای ایران از سائوپائولو آغاز شد. نمایش قابل قبول و دیدنی مقابل برزیل در بازی اول اگر چه با شکست 3 بر 2 همراه شد اما به اندازه برد 3 امتیازی ارزش داشت. دو تعویضه پرانتقاد کواچ در ست پنجم به یاد ماند، اما چرخش تصمیمات وی با شناخت نسبی از شاگردانش، امیدها را زنده کرد. این شکست به مردم چسبید چون رنگ خودباوری و تلاش را در چشم سرقامتان کشورمان دیدند. تابوی شکست ناپذیری طلایی پوشان تا پای شکستن رفت اما نشکست تا دیدار دوم. بازی که در آن ورق برگشت و مردم دیدند آنچه را که منتظرش بودند. ست اول، دوم و سوم هم روی تابلو نتایج به نام ایران ثبت شد تا والیبال دوباره سرش را بالا بگیرد. با شکستن رکورد 23 ساله سرش را بالا بگیرد و سربالا به تیتر اول مطبوعات ایران در شب های داغ فوتبالی برسد. حتی داورزنی که با خیالی آسوده از دیدار اول، حالا برای تماشای بازی دوم به رسانه ملی آمده بود، نفس راحتی کشید و از پایان نگرانی ها گفت. از اینکه خیالش از انتحاب جدیدش راحت شد!
اگرچه ایران از 4 دیدار اول خود تنها 4 امتیاز کسب کرد اما همانند فاتحان قدم به ایران گذاشت تا آماده شود برای 6 جنگ خانگی! جنگ برای اولین صعود...
*ایران میزبان 6 غول بزرگ والیبال جهان
پروژه میزبانی از مسابقات لیگ جهانی از چند ماه پیش از شروع این بازی ها در ایران کلید خورد. فراهم کردن ملزومات فدراسیون جهانی والیبال برای میزبانی همتی چند ماهه می طلبید. کفپوش تالار دوازه هزارنفری آزادی، تهویه سالن، پخش اچ دی مسابقات، تهیه ویدئو چک کمبودهای ایران پیش از شروع مسابقات بود که همگی تا شروع لیگ جهانی مرتفع شد و مسئولان همه ی تلاش خود را برای میزبانی شایسته به کار بردند. ظاهرا شرایط برای استقبال از بزرگان فراهم بود. در حالیکه برخی نگران همزمانی لیگ جهانی والیبال و جام جهانی فوتبال و ریزش هواداران والیبال بودند مردم چنان استقبالی از مسابقات کردند که جاودانه شد.در یک کلام، فروش بلیت های هر بازی عرض 90 ثانیه!
انتظارات به پایان رسید. آزادی برای نخستین بار به میزبانی از بزریل نامدار رفت. رزنده و شاگرانش که با شکست مقابل ایران در بحران به سر می برند، در حالی برای اولین بار قدم به کشورمان گذاشتند که حیرت زده بودند از این همه شور و علاقه مردم به والیبال! مسابقات خانگی ایران آغاز و آن پیروزی تاریخی دوباره تکرار شد. ایران 3 برزیل یک. مدعیان پرافتخار در سومین رویارویی بازهم طعمه 3 امتیازی ایران شدند اینبار در هیاهوی دیدنی آزادی ...
واکنش های رزنده سوژه خوبی دست عکاسان داد تا فاجعه تسلیم پرافتخارترین تیم جهان مقابل قدرت نوظهور آسیا با حرص و جوش های خاص این مربی قابل باورتر شود. اگرچه ایران چهارمین بازی خود را به برزیل واگذار کرد اما این شکست 3 بر 2 یک امتیاز دیگر به حساب کشورمان واریز کرد تا اوضاع ایران در جدول بهبود پیدا کند. برزیل در سکوت محض پدر و پسر برزیلی که سرمربی و کایپتان مغموم طلایی پوشان بودند ایران را ترک گفت تا آزادی به میزبانی از دومین مدعی والیبال جهان برود.
ایتالیا که هر 6 دیدار اول خود را با پیروزی پشت سر گذاشته بود پیش از سومین رویارویی با کشورمان با جا گذاشتن ستاره هایش در ایتالیا، پنج امتیاز تقدیم لهستان کرد تا متهم ردیف اول تبانی لقب بگیرد. اما پس از اعلام لیست این تیم مقابل ایران و جای خالی زایستف، کوار، بیرارلی و سایر ستاره های این ابرقدرت اروپایی دست شایعه سازان خیلی زود کوتاه شد. ایتالیایی ها مات از استقبال بی نظیر هواداران ایرانی برای اولین بار گام به آزادی گذاشتند. مضطرب و نگران. اگرچه خیلی از علاقمندان ایرانی مشتاق دیدار زایستف در آزادی و پاسخ کری هایش بودند اما او نیامده بود که تحقیر تیمش در آزادی را ببنید. آتزوری صدرنشین هم هیچ حرفی برای گفتن نداشت به قدری که برتو از مردم ایتالیا برای این نمایش ضعیف عذرخواهی کرد. دو شکست 3 بر یک و 3 بر صفر هم شد پایان کار میزبان مرحله نهایی در ایران تا اولین سفر ایتالیایی ها هم 6 امتیاز دلچسب برای ایران به یادگار گذاشته و جاده صعود راهموارکند و لهستان آخرین قربانی یوزهای جنگنده کشورمان برای کسب بلیت فلورانس باشد.
در آخرین عملیات میزبانی ایران پای قهرمان دو سال قبل لیگ جهانی به کشورمان باز شد. ایران برای جشن صعود در آزادی امتیاز می خواست و کاری به آوازه شاگردان آنتیگا نداشت. مردان والیبال کشورمان تنها یک ست به لهستان دادند و این تیم هم قربانی هدف والیبال ایران شد. دو شکست 3 بر یک و 3 بر صفر مقابل کشورمان فاتحه صعود لهستان را خواند. بدین ترتیب ایران پروبال عقاب های سرخ و سفید اروپایی را هم چید و با کسب 19 امتیاز هم صدرنشین و هم راهی مرحله نهایی شد. بلند قامتان کشورمان تاریخ را از نو نوشتند و آخرین میزبانی کشورمان با جشن صعود مردم روزه دار ایران دردل آزادی مزین شد. هرچند مصدومیت شهرام محمودی یار باهوش و امتیازآور ایران که در کنار معروف و موسوی مثلث طلایی کشورمان در این مسابقات بود، این شیرینی را با نگرانی همراه کرد.
*جامانده از دومین میزبانی ایران
استقبال هواداران از مسابقات خانگی کشورمان به قدری باشکوه بود که خیلی از حواشی را زیر سایه خود کمرنگ کرد و لقب یار هفتم را برازنده مردان این سرزمین! اگرچه میزبانی اول ایران که در مقابل برزیل رقم خورد با قطعی اینترنت، نبود برنامه سرگرم کننده و وجود تبلیغات بردرودیوار سالن پوئن منفی گرفت اما با رفع آن در دیدارهای بعدی شرایط تعدیل شد. تعدیل شد تا ناخوشایند ترین پوئن منفی میزبانی کشورمان نصیب جای خالی بانوان شود و حقی که از آنان سلب شد. هرچند پیروزی های ایران در سالن مردانه آزادی لطف خودش را داشت اما در حاشیه آن برخوردهای درستی با بانوان صورت نگرفت تا این موفقیت ها در سایه اشک و لبخندهای توامان این مردم نقش ببندد. حتی بانوان خبرنگار هم با خیال آسوده نتوانستند تمام مسابقات خانگی کشورمان را از نزدیک نظاره گر باشند و هر بار با قانون هایی که ساعتی وضع و نقض می شد به قدری اذیت شدند که تنها چند زن خبرنگار تا آخرین دیدار پایشان به آزادی رسید و بقیه به لطف قوانین جدید بازی به بازی ریزش کردند. هرچه بود این تلخی رفتار در کارنامه میزبانی ایران ثبت شد و قطعا در آینده فدراسیون جهانی بی تفاوت نسبت به این برخوردها نخواهد بود. اگرچه فدراسیون والیبال تلاش زیادی برای رفع این مشکلات کرد اما نتوانست کاری از پیش ببرد تا خوشحالی چند بانوی برزیلی، ایتالیایی و لهستانی که به راحتی، به همراه خانواده و با پرچم کشورشان به آزادی آمده بوند برای همیشه در ذهن بانوان علاقمند ایرانی که از پای گیرنده ها به تماشای نمایش پرقدرت کشورمان نشسته بودند، ثبت شود. درنهایت هم عالی ترین نمره میزبانی ایران از آن صداوسیما شد که در هر 6 دیدار خانگی ایران به دلیل کیفیت پخش مناسب روسفید شد.
*سکانس آخر، تبانی یا بی انگیزگی هر چه بود نتیجه ای نداشت!
صدرنشینی و راهیابی به مرحله نهایی، آخرین سکانس ایران در آزادی بود اما دو جدال دیگر با لهستان تا پایان مرحله مقدماتی باقی مانده بود. به باور خیلی از کارشناسان بهتر بود ایران با تیم دوم و جوانتری راهی لهستان می شد. اما کواچ دیدگاه دیگری داشت، نمایش پرقدرت در هر دیدار. باوری که بار ننشست و شاگردان بی انگیزه کواچ با دو شکست متوالی مقابل لهستان 6 امتیازو صدرنشینی را در ارگوآرنا جا گذاشتند تا به باورشان برزیل حذف شود. اینکه ایران واقعا با قبول شکست در برابر لهستان بدنبال حذف برزیل بود یا نه؟ بسیار بعید است و غیر قابل باور. اما مصاحبه کواچ و رفتار ملی پوشان خود به خود به شایعه تبانی ایران برای حذف برزیل آن هم توسط ایرانی ها دامن زد. موضوعی که از طرف فدراسیون نشینان و تمامی کارشناسان کشورمان قویا رد شد. اما در مقابل برزیل همیشه برزیل با کمک خودش ایتالیا را با تمام ستاره های پر ادعایش درخانه شکست و بلیت فلورانس را درخاک ایتالیا OK کرد، تا دلچرکین از ایران، همگروه کشورمان در مرحله نهایی شود.
مرحله مقدماتی لیگ بیست و پنجم حدود یک ماه به طول انجامید اما دستاوردهای چندین ساله ای برای کشورمان داشت. قرار گرفتن نا موسوی در صدر برترین مدافعان و جایگاه سومی معروف در بین پاسورهای خوانِ اول نیز افتخارات انفرادی بازیکنان ایران بود. اما پاداش مالی 85200 دلاری فدراسیون جهانی، پیشنهادات باشگاه های اروپایی به بلندقامتان کشورمان و از همه مهمتر قرار گرفتن نام ایران در کنار تیم های قدرتمند جهان بخشی از کارستان کواچ و شاگردانش بود. شاید کواچ هم خوش شانس بود که اولین حضورش در ایران با یک تورنمنت مهم و نتایج درخشان به باور مردم از توانایی هایش ختم شد.
جدول رده بندی گروه A در پایان مرحله مقدماتی لیگ جهانی
رده | تیم | امتیاز | مسابقات | ست | پوئن | ||||||
بازی | برده | باخته | برده | باخته | معدل | برده | باخته | معدل | |||
1 | ایتالیا | 19 | 12 | 6 | 6 | 24 | 22 | 1.091 | 1031 | 1051 | 0.981 |
2 | ایران | 19 | 12 | 6 | 6 | 23 | 22 | 1.045 | 1018 | 986 | 1.032 |
3 | برزیل | 17 | 12 | 6 | 6 | 23 | 24 | 0.958 | 1075 | 1057 | 1.017 |
4 | لهستان | 17 | 12 | 6 | 6 | 21 | 23 | 0.913 | 994 | 1024 | 0.971 |
اما مرحله نهایی مسابقات لیگ جهانی کمتر از یک هفته دیگردر فلورانس ایتالیا آغاز می شود و ایران در گروه قهرمان و نائب قهرمان سال گذشته جا خوش کرده و کار سختی در مقابل روسیه و برزیل دارد. پیش از این تیم های آسیایی کره و ژاپن نیز موفق به حضور در جمع هشت تیم برتر این مسابقات شده بودند و حالا نوبت به تیم کشورمان رسیده است. در اینکه رسیدن به مرحله نهایی در دومین تجربه حضور به تنهایی افتخار بزرگی برای تیم نهم دوره قبل است و بلند قامتان تا اینجا هم نمره قبولی گرفته اند شکی نیست، اما پنجه طلایی های کشورمان نشان دادند که غیر ممکنی برایشان وجود ندارد و بازهم چشم مردم به درخشش آنها در گروه مرگ این مسابقات و حتی در مقابل تزار نامدار و برزیل بزرگ است. برزیل و روسیه که هر دو دقیقه 90 مسافر فلورانس شدند، روی کاغذ از شانس بالاتری برخوردار هستند و گردن کلفت و برای اعاده حیثیت می آیند. اما دل ایران به اراده بلندقامتان کشورمان قرص است تا با نمایشی درخور پیشرفت والیبال ایران دوباره نشان داده و ثابت کنیم که چقدر خوبیم ما. قطعا خواست مردم تلاش تا ثانبه آخر و به نمایش گذاشتن قدرت واقعی والیبال ایران است و حتی عدم صعود به جمع چهار تیم چیزی از توانایی های کشوری که تازه در شروع راه بزرگ شدن است کم نمی کند. اما جنگ تا آخرین لحظه خواست همه ملت است.
*برنامه تیم کشورمان در مرحله نهایی مسابقات لیگ جهانی 2014 به شرح زیر است:
چهارشنبه 25 تیرماه
ساعت 20 به وقت تهران (17:30 به وقت محلی) : ایران – روسیه
جمعه 27 تیرماه
ساعت 20 به وقت تهران (17:30 به وقت محلی): ایران – برزیل